Διακήρυξη της Κομμουνιστικής Αριστεράς στους προλετάριους της Ευρώπης (Ιούνιος 1944)

bilanΔιακήρυξη της Κομμουνιστικής Αριστεράς στους προλετάριους της Ευρώπης

(Ιούνιος 1944)

Σε λίγο κλείνουν πέντε χρόνια από τότε που μαίνεται αυτός ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ευρώπη με όλη την αθλιότητα, τις σφαγές και την ερήμωση που έχει επιφέρει.

Στο ρωσικό, το γαλλικό και το ιταλικό μέτωπο δεκάδες εκατομμύρια εργάτες και αγρότες σφάζουν ο ένας τον άλλον αποκλειστικά για τα συμφέροντα ενός αποκρουστικού και αιματοβαμμένου καπιταλισμού, που υπακούει στους νόμους του κέρδους και της συσσώρευσης.

Κατά τη διάρκεια των πέντε ετών πολέμου, και ειδικά την τελευταία χρονιά -τη χρονιά της απελευθέρωσης όλων των λαών, όπως σας έχουν πει- πολλά απατηλά προγράμματα έχουν διαψευστεί και πολλές αυταπάτες έχουν εξανεμιστεί ρίχνοντας τη μάσκα πίσω από την οποία κρυβόταν το απεχθές πρόσωπο του καπιταλισμού.

Σε κάθε χώρα σάς έχουν επιστρατεύσει στην υπηρεσία διαφόρων ιδεολογιών, καθεμιά από τις οποίες έχει το ίδιον σκοπό, το ίδιο αποτέλεσμα: να σας ρίξει στο μακελειό, τον έναν εναντίον του άλλου, τον έναν αδελφό στη δυστυχία εναντίον του άλλου, τον έναν εργάτη εναντίον του άλλου.

Ο φασισμός και ο εθνικοσοσιαλισμός απαιτούν «ζωτικό χώρο» για τις μάζες που εκμεταλλεύονται, αλλά το κάνουν αυτό μονάχα με τη σφοδρή επιθυμία να βγουν από τη βαθιά κρίση που υποσκάπτει την ίδια τους τη βάση.

Ο συνασπισμός Αγγλίας, Αμερικής και Ρωσίας θέλει -έτσι διατείνεται- να σας σώσει από τον φασισμό για να σας δώσει πίσω τις ελευθερίες και τα δικαιώματά σας. Όμως, αυτές οι υποσχέσεις είναι μονάχα το δόλωμα για να σας κάνουν να συμμετάσχετε στον πόλεμο για να εξαλείψουν, αφού προηγουμένως οι ίδιοι τον γέννησαν, τον φασισμό, τον μεγάλο ιμπεριαλιστή ανταγωνιστή, που έχει ξεπεραστεί ως τρόπος ύπαρξης και κυριαρχίας του καπιταλισμού.

Ο Χάρτης του Ατλαντικού[1], το σχέδιο για μια Νέα Ευρώπη, δεν ήταν παρά το προπέτασμα καπνού πίσω από το οποίο ήταν κρυμμένο το πραγματικό νόημα των συγκρούσεων, ενός πολέμου ληστών με μια πένθιμη πορεία καταστροφών και σφαγών, του οποίου όλες τις φοβερές συνέπειες πρέπει να υποφέρει η εργατική τάξη.

Εργάτες!

Σας είπαν και ήθελαν να πιστέψετε ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι σαν τους άλλους. Σας είπαν ψέματα. Όσο υπάρχουν εκμεταλλευτές και θύματα της εκμετάλλευσης, καπιταλισμός σημαίνει πόλεμος και πόλεμος σημαίνει καπιταλισμός.

Η επανάσταση του 1917 ήταν μια προλεταριακή επανάσταση. Ήταν η λαμπρή απόδειξη ότι το προλεταριάτο είναι πολιτικά ικανό να συγκροτηθεί σε κυρίαρχη τάξη και να προχωρήσει στην οργάνωση μιας κομμουνιστικής κοινωνίας. Ήταν η απάντηση των εργαζόμενων μαζών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του 1914-1918.

Όμως, οι ηγέτες του ρωσικού κράτους έχουν έκτοτε εγκαταλείψει τις αρχές αυτής της επανάστασης, έχουν μετατρέψει τα κομμουνιστικά σας κόμματα σε κόμματα εθνικιστικά, έχουν διαλύσει την Κομμουνιστική Διεθνή και έχουν βοηθήσει τον διεθνή καπιταλισμό να σας ρίξει στο μακελειό.

Αν στη Ρωσία είχαν παραμένει πιστοί στο πρόγραμμα της επανάστασης και του διεθνισμού, αν καλούσαν αδιάκοπα τις προλεταριακές μάζες να ενώσουν τους αγώνες τους ενάντια στον καπιταλισμό, αν δεν είχαν προσχωρήσει σε αυτή τη μασκαράτα, την Κοινωνία των Εθνών[2], οι ιμπεριαλιστές θα ήταν αδύνατον να εξαπολύσουν τον πόλεμο.

Συμμετέχοντας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο μαζί με μια ομάδα καπιταλιστικών δυνάμεων το ρωσικό κράτος έχει προδώσει τους Ρώσους εργάτες και το διεθνές προλεταριάτο.

Εργάτες της Γερμανίας!

Η αστική σας τάξη βασίστηκε σ’ εσάς, στην αντοχή και στην παραγωγική σας δύναμη, για να κερδίσει μια θέση για τον ιμπεριαλισμό και να κυριαρχήσει στη βιομηχανική και γεωργική βάση της Ευρώπης. Αφού μετέτρεψε τη Γερμανία σε στρατώνα, αφού σας έκανε να δουλεύετε ασταμάτητα επί πέντε χρόνια για να προετοιμάσετε τις μηχανές του πολέμου, σας έριξε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης για να φέρει παντού -όπως σε κάθε ιμπεριαλιστική σύρραξη- την καταστροφή και τη διάλυση.

Το σχέδιο του δικού σας ιμπεριαλισμού έχει ανατραπεί από τους νόμους ανάπτυξης του διεθνούς καπιταλισμού, που από το 1900 έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ακμής της ιμπεριαλιστικής μορφής κυριαρχίας και, ακόμη περισσότερο, κάθε εθνικιστική έκφραση.

Η βαθιά κρίση που καταστρέφει τον κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρώπη είναι η άλυτη κρίση, η θανάσιμη κρίση, της καπιταλιστικής κοινωνίας.

Μονάχα το προλεταριάτο, διαμέσου της κομμουνιστικής του επανάστασης, μπορεί να εξαλείψει τις αιτίες της αγωνίας και της δυστυχία των εργαζόμενων μαζών και των προλετάριων.

Εργάτες και στρατιώτες!

Η μοίρα της αστικής σας τάξης θα αποφασιστεί τώρα στο πεδίο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Όμως, ο διεθνής καπιταλισμός δεν μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο, επειδή ο πόλεμος είναι η τελευταία του, η μοναδική του δυνατότητα, επιβίωσης.

Οι επαναστατικές σας παραδόσεις είναι βαθιά ριζωμένες στην ταξική πάλη του παρελθόντος. Το 1918, μαζί με τους προλεταριακούς σας ηγέτες, Καρλ Λήμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ, το 1923 (παρ’ όλο που ο οπορτουνισμός είχε ήδη αρχίσει να αναδύεται μέσα στην Κομμουνιστική Διεθνή) γράψατε ιστορία με την επαναστατική σας θέληση και δύναμη.

Ο εθνικοσοσιαλισμός του Χίτλερ και ο οπορτουνισμός της 3ης Διεθνούς σάς έκαναν να πιστέψετε ότι η τύχη σας είναι συνδεδεμένη με την πάλη κατά της Συνθήκης των Βερσαλλιών[3]. Αυτός ο ψεύτικος αγώνας δεν θα μπορούσε παρά μονάχα να σας προσδέσει στο πρόγραμμα του δικού σας καπιταλισμού, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από το πνεύμα της εκδίκησης και από την προετοιμασία του σημερινού πολέμου.

Τα συμφέροντά σας ως εργάτες συνδέονται μονάχα με τα συμφέροντα όλων των θυμάτων της εκμετάλλευσης στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κατέχετε μια κρίσιμη θέση για να βάλετε τέλος στο τερατώδες μακελειό. Ακολουθώντας το παράδειγμα του ιταλικού προλεταριάτου πρέπει να αναλάβετε τον αγώνα κατά της πολεμικής παραγωγής, πρέπει να αρνηθείτε να πολεμήσετε εναντίον των εργατών αδελφών σας.[4] Η εξέγερσή σας πρέπει να είναι μια εκδήλωση της ταξικής πάλης. Πρέπει αυτή να μεταφραστεί σε απεργίες και εξεγέρσεις. Όπως και το 1918, η τύχη της προλεταριακής επανάστασης εξαρτάται από την ικανότητά σας να σπάσετε τις αλυσίδες που σας δένουν με την τερατώδη μηχανή του γερμανικού ιμπεριαλισμού.

Εργάτες, Εργαζόμενοι που βρίσκεστε στην Γερμανία![5]

Σας έχουν φέρει από τη χώρα σας για να φτιάξετε μηχανές καταστροφής. Για κάθε έναν εργάτη που φθάνει, ένας Γερμανός εργάτης μπορεί να σταλεί στο μέτωπο.

Όποια κι αν είναι η εθνικότητά σας, είστε ανάμεσα στα θύματα της εκμετάλλευσης.

Ο μοναδικός σας εχθρός είναι ο γερμανικός και ο διεθνής καπιταλισμός. Οι σύντροφοί σας είναι οι Γερμανοί εργάτες και οι εργάτες ολόκληρου του κόσμου.

Μαζί σας φέρνετε τις παραδόσεις και τις εμπειρίες των ταξικών αγώνων των χωρών σας και ολόκληρου του κόσμου. Δεν είστε «ξένοι».

Τα αιτήματά σας, τα συμφέροντά σας, είναι ταυτόσημα με εκείνα των Γερμανών σας συντρόφων. Συμμετέχοντας στην ταξική πάλη μέσα στο εργοστάσιο, στο σημείο της παραγωγής, θα συμβάλλετε αποτελεσματικά στην ανατροπή της πορείας του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Γάλλοι εργάτες!

Τον καιρό των απεργιών του 1936[6] όλα τα κόμματα μεταχειρίστηκαν όλα τα τεχνάσματα για να μετατρέψουν τις δίκαιες και νόμιμες ταξικές σας διεκδικήσεις σε μια εκδήλωση υποστήριξης του πολέμου που προετοιμαζόταν από τότε. «Η εποχή της ευημερίας» που οι δημαγωγοί του Λαϊκού Μετώπου σάς παρουσίασαν ότι έρχεται ήταν, στην πραγματικότητα, μονάχα η βαθιά κρίση του γαλλικού καπιταλισμού.

Οι εφήμερες βελτιώσεις του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών εργασίας δεν ήταν το αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά δόθηκαν από την ανάγκη να μπει σε κίνηση η πολεμική βιομηχανία.

Η εισβολή στη Γαλλία έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από όλους εκείνους που ήταν υπεύθυνοι για τη σύρραξη –από τη δεξιά έως την αριστερά- για να σας εμφυσήσουν τον πόθο της εκδίκησης και του μίσους εναντίον των Γερμανών και των Ιταλών εργατών, οι οποίοι δεν φέρουν περισσότερες ευθύνες από εσάς για την έναρξη του πολέμου και οι οποίοι, όπως και εσείς, υφίστανται τις τρομερές συνέπειες μιας σφαγής την οποία επιθυμούσαν και για την οποία προετοιμάζονταν όλα τα καπιταλιστικά κράτη.

Η κυβέρνηση Πεταίν-Λαβάλ[7] σάς κάνει λόγο για μια Εθνική Επανάσταση. Αυτό είναι το πιο χυδαίο ψέμα, ο πιο αντιδραστικός τρόπος για να σας κάνει να δεχθείτε αγόγγυστα το βάρος μιας στρατιωτικής ήττας αποκλειστικά προς όφελος του καπιταλισμού.

Η Επιτροπή της Αλγερίας[8] σάς προβάλλει την επιστροφή στην προπολεμική αφθονία και ευημερία. Όποιο κι αν είναι το χρώμα ή η μορφή της αυριανής κυβέρνησης, οι εργαζόμενες μάζες της Γαλλίας και των άλλων χωρών της Ευρώπης θα πληρώσουν ένα βαρύ πολεμικό φόρο στους Άγγλους, τους Αμερικανούς και τους Ρώσους ιμπεριαλιστές μέσα στον όλεθρο και την καταστροφή που προκλήθηκε από τους δύο αντιμαχόμενους στρατούς.

Γάλλοι εργάτες!

Πάρα πολλοί από εσάς έχουν οδηγηθεί να πιστεύουν και να ελπίζουν στην ευημερία που πούλησαν οι στρατοί, είτε ο αγγλικός, είτε ο αμερικανικός, είτε ο ρωσικός.

Οι μηχανορραφίες και οι αντιθέσεις που ήδη εκδηλώνονται μέσα στην «τριάδα» των ληστών πάνω στο ζήτημα της μοιρασιάς των λαφύρων προδιαγράφουν το γεγονός ότι οι όροι που θα επιβληθούν στο προλεταριάτο θα είναι σκληροί, εάν δεν πάρετε τον δρόμο της ταξικής πάλης.

Πάρα πολλοί από εσάς έχετε γίνει αρωγοί του καπιταλισμού συμμετέχοντας στον ανταρτοπόλεμο, την πιο ακραία έκφραση εθνικισμού.

Οι εχθροί σας δεν είναι ούτε ο Γερμανός, ούτε ο Άγγλος, ούτε ο Αμερικανός στρατιώτης, αλλά ο καπιταλισμός των χωρών τους που τους έχουν οδηγήσει στον πόλεμο, στη σφαγή και στον θάνατο. Ο εχθρός σας είναι ο δικός σας καπιταλισμός, είτε αυτόν τον εκπροσωπεί ο Λαβάλ είτε ο Ντε Γκωλ. Η ελευθερία σας δεν συνδέεται ούτε με την τύχη ούτε με τις παραδόσεις της δικής σας άρχουσας τάξης, αλλά με την ανεξαρτησία σας ως προλεταριακή τάξη.

Είστε τα τέκνα της Παρισινής Κομμούνας και μόνο εάν εμπνευστείτε από αυτήν και από τις αρχές της θα καταφέρετε να σπάσετε τα δεσμά της σκλαβιάς που σας δένουν με τον ξεπερασμένο μηχανισμό της καπιταλιστικής κυριαρχίας: τις παραδόσεις του 1789 και τους νόμους της αστικής επανάστασης.

Εργάτες της Ρωσίας!

Το 1917, με το Μπολσεβίκικο Κόμμα σας και τον Λένιν, ανατρέψατε το καθεστώς και εγκαθιδρύσατε την πρώτη Δημοκρατία των Σοβιέτ. Η υπέροχη ταξική σας δράση άνοιξε την ιστορική περίοδο της αποφασιστικής πάλης μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων κοινωνιών: της παλιάς, της κοινωνίας της αστικής τάξης, που προορίζεται να εξαφανιστεί κάτω από το βάρος των αντιθέσεών της, και της νέας, της κοινωνίας του προλεταριάτου, που συγκροτείται σε άρχουσα τάξη ούτως ώστε να προχωρήσει στην αταξική κοινωνία, στον κομμουνισμό.

Και αυτήν επίσης την περίοδο εμαίνετο ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Εκατομμύρια εργάτες έπεσαν στα πεδία των μαχών του καπιταλισμού. Το παράδειγμα της αποφασιστικής σας πάλης γέμισε τις εργατικές μάζες με τη θέληση να βάλουν τέρμα στην ανώφελη σφαγή. Διακόπτοντας την  πορεία του πολέμου η επανάστασή σας έγινε το πρόγραμμα, η πολεμική σημαία της πάλης των θυμάτων της εκμετάλλευσης ανά τον κόσμο. Ο καπιταλισμός, έχοντας αναλωθεί από την οικονομική κρίση και έχοντας επιδεινωθεί από τον πόλεμο, έτρεμε μπροστά στο προλεταριακό κίνημα που ξέσπασε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Βρεθήκατε περικυκλωμένοι από τους λευκούς στρατούς[9] και τους στρατούς του διεθνούς καπιταλισμού που επιχείρησαν να σας εξοντώσουν με την πείνα και καταφέρατε να απελευθερωθείτε από την αντεπαναστατική μέγγενη. Χάρη στην ηρωική υποστήριξη του ευρωπαϊκού και του διεθνούς προλεταριάτου, που πήρε τον δρόμο της ταξικής πάλης, ο αστικός συνασπισμός εμποδίστηκε να παρέμβει εναντίον της προλεταριακής επανάστασης.

Το δίδαγμα ήταν κατηγορηματικό. Εφεξής η ταξική πάλη θα αναπτύσσεται στο διεθνές πεδίο, το προλεταριάτο θα δημιουργήσει το κομμουνιστικό του κόμμα και τη Διεθνή του πάνω στο πρόγραμμα που επιβεβαιώθηκε από την κομμουνιστική σας επανάσταση. Η αστική τάξη θα κινηθεί για να συντρίψει το εργατικό κίνημα και για να διαφθείρει την επανάσταση και της εξουσία σας.

Ο σημερινός ιμπεριαλιστικός πόλεμος σάς βρίσκει όχι με το προλεταριάτο αλλά εναντίον του. Οι σύμμαχοί σας δεν είναι πια οι εργάτες αλλά η αστική τάξη. Δεν υπερασπίζεστε πια το σοβιετικό σύνταγμα του 1917 αλλά τη «σοσιαλιστική» πατρίδα. Δεν έχετε πια συντρόφους όπως τον Λένιν και τους συνεργάτες του αλλά ντυμένους με στρατιωτικές μπότες και παρασημοφορημένους στρατηγούς, όπως ακριβώς σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, οι οποίοι αποτελούν σύμβολο του αιματοβαμμένου μιλιταρισμού και είναι οι φονιάδες του προλεταριάτου.

Σας είπαν ότι δεν υπάρχει καπιταλισμός στη Ρωσία, αλλά η εκμετάλλευσή σας είναι η ίδια με αυτή που υφίσταται και το υπόλοιπο προλεταριάτο και η εργατική σας δύναμη εξαφανίζεται μέσα στην άβυσσο του πολέμου και στα θησαυροφυλάκια του διεθνούς καπιταλισμού. Η ελευθερία σας είναι η ελευθερία να σκοτώνετε για να βοηθήσετε τον ιμπεριαλισμό να επιβιώσει. Το ταξικό σας κόμμα έχει εξαφανιστεί, τα σοβιέτ σας έχουν καταστραφεί, τα συνδικάτα σας είναι στρατώνες και οι δεσμοί σας με το διεθνές προλεταριάτο έχουν σπάσει.

Σύντροφοι, εργάτες της Ρωσίας!

Ανάμεσά σας, όπως οπουδήποτε αλλού, ο καπιταλισμός σπέρνει καταστροφή και δυστυχία. Οι προλεταριακές μάζες της Ευρώπης περιμένουν, όπως εσείς το 1917, την ευνοϊκή στιγμή για να ξεσηκωθούν εναντίον των φοβερών συνθηκών ζωής που τους έχει επιβάλλει ο πόλεμος. Όπως κι εσείς, στρέφονται εναντίον όλων αυτών που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτήν τρομερή παραφροσύνη, είτε αυτοί είναι φασίστες, είτε δημοκράτες, είτε Ρώσοι. Όπως κι εσείς, προσπαθούν να ανατρέψουν το αιματοβαμμένο καθεστώς της εκμετάλλευσης, που είναι ο καπιταλισμός.

Η σημαία τους θα είναι η δικιάς σας σημαία του 1917.

Το πρόγραμμά τους θα είναι το δικό σας πρόγραμμα, αυτό που εκείνοι που σήμερα σας κυβερνούν σας το έχουν πάρει: η κομμουνιστική επανάσταση.

Το κράτος σας είναι σύμμαχος με τις δυνάμεις της καπιταλιστικής αντεπανάστασης. Πρέπει να είστε αλληλέγγυοι, πρέπει να αδελφωθείτε, με τους συντρόφους σας στον αγώνα, τους αδελφούς σας∙ πρέπει να παλέψετε στο πλευρό τους για να αποκαταστήσετε στη Ρωσία και στις άλλες χώρες τις συνθήκες για τη νίκη της παγκόσμιας κομμουνιστικής επανάστασης.

Άγγλοι και Αμερικανοί στρατιώτες!

Ο ιμπεριαλισμός σας αναπτύσσει τα σχέδια του για την αποικιοποίηση και την υποδούλωση όλων των λαών προσπαθώντας να διασωθεί από τη σοβαρή κρίση που περιβάλλει ολόκληρη την κοινωνία.

Ήδη πριν από τον πόλεμο, παρά την αποικιακή κυριαρχία και τον πλουτισμό της αστικής σας τάξης, εσείς υποφέρατε την ανεργία και τη φτώχεια και αυτοί που είχαν μείνει χωρίς δουλειά αριθμούσαν εκατομμύρια.

Ενάντια στις απεργίες σας για δίκαια αιτήματα η αστική σας τάξη δεν δίσταζε να χρησιμοποιεί τα πιο βάρβαρα μέσα καταστολής: τα αέρια.

Οι εργάτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν να κανονίσουν τους λογαριασμούς τους με τη δικιά τους αστική τάξη, η οποία, όπως και η δικιά σας, είναι υπεύθυνη για τη βρώμικη σφαγή.

Σας ζητούν να παίξετε τον ρόλο του χωροφύλακα. Θα σας στείλουν ενάντια στις προλεταριακές μάζες που εξεγείρονται.

Πρέπει να αρνηθείτε να πυροβολήσετε, πρέπει να αδελφωθείτε με τους στρατιώτες και τους εργάτες της Ευρώπης.

Αυτοί οι αγώνες είναι δικοί σας ταξικοί αγώνες.

Εργάτες της Ευρώπης!

Είστε περικυκλωμένοι από έναν κόσμο εχθρών. Όλα τα κόμματα, όλα τα προγράμματα, έχουν αποτύχει να αποφύγουν τον πόλεμο. Όλα ποντάρουν στα δικά σας δεινά, όλα ενώνονται για να σώσουν την καπιταλιστική κοινωνία από την καταστροφή.

Όλη αυτή η συμμορία του συρφετού που βρίσκεται στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, από τον Χίτλερ μέχρι τον Τσώρτσιλ, από τον Λαβάλ μέχρι τον Πεταίν, από τον Στάλιν μέχρι τον Ρούσβελτ, από τον Μουσολίνι μέχρι τον Μπονόμι, βρίσκονται σε συνεργασία με το αστικό κράτος για να κηρύξουν την τάξη, την εργασία, την πειθαρχία, την πατρίδα, για την διαιώνιση της δικής σας υποτέλειας.

Παρά την προδοσία των ηγετών του ρωσικού κράτους, οι διατυπώσεις, οι θέσεις, οι προβλέψεις του Μαρξ και του Λένιν βρίσκουν, μέσα στην ίδια τη δολιότητα της παρούσας κατάστασης, την εντυπωσιακή τους επιβεβαίωση.

Ποτέ δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη και τόσο βαθιά η ταξική διαίρεση μεταξύ των εκμεταλλευτών και των θυμάτων της εκμετάλλευσης.

Ποτέ δεν ήταν τόσο πιεστική η ανάγκη να μπει τέλος σε ένα καθεστώς δυστυχίας και αίματος.

Με τον σκοτωμό στο μέτωπο, με τις σφαγές από αέρος, με πέντε χρόνια περιστολών, η πείνα κάνει την εμφάνισή της.

Ο πόλεμος απλώνεται σε ολόκληρη την ήπειρο. Ο καπιταλισμός δεν ξέρει πώς να βάλει τέλος σ’ αυτόν τον πόλεμο, ούτε και μπορεί.

Δεν θα συντομεύσετε τη μάχη βοηθώντας μια από τις δυο ομάδες μορφών καπιταλιστικής κυριαρχίας.

Αυτή τη φορά το ιταλικό προλεταριάτο είναι εκείνο που έχει δείξει τον δρόμο του αγώνα, της εξέγερσης κατά του πολέμου.

Όπως και με τον Λένιν το 1917 δεν υπάρχει καμιά εναλλακτική λύση, κανένας άλλος δρόμος παρεκτός από τη μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε εμφύλιο πόλεμο.

Όσο επιβιώνει η καπιταλιστική κυριαρχία δεν θα υπάρξει ούτε ψωμί, ούτε ειρήνη, ούτε ελευθερία για το προλεταριάτο.

Κομμουνιστές εργάτες!

Υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά, κόμματα. Όμως, όλα τους, ακόμη και οι τροτσκιστικές ομάδες, έχουν συνταχθεί με την αντεπανάσταση.

Μονάχα ένα κόμμα απουσιάζει: το προλεταριακό ταξικό πολιτικό κόμμα.

Μονάχα η Κομμουνιστική Αριστερά έχει παραμείνει με το προλεταριάτο, πιστή στο πρόγραμμα του μαρξισμού, πιστή στην κομμουνιστική επανάσταση. Μονάχα με αυτό το πρόγραμμα είναι δυνατόν να αποκτήσει και πάλι το προλεταριάτο τις οργανώσεις του, τα όπλα που είναι αναγκαία για τον αγώνα του, για τη νίκη. Αυτά τα όπλα είναι τώρα το νέο κομμουνιστικό κόμμα, η νέα διεθνής.

Ενάντια σε κάθε οπορτουνισμό, ενάντια σε όλους τους συμβιβασμούς στο πεδίο της ταξικής πάλης, η Φράξια[10] σας καλεί να βοηθήσετε το προλεταριάτο να απαλλαγεί από τη μέγγενη του καπιταλισμού. Ενάντια στις ενωμένες δυνάμεις του καπιταλισμού, πρέπει να συγκροτηθεί η ανίκητη δύναμη της προλεταριακής τάξης.

Εργάτες και στρατιώτες όλων των χωρών!

Μονάχα εσείς μπορείτε να σταματήσετε αυτή τη φοβερή σφαγή που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία.

Εργάτες! Σε όλες τις χώρες σταματήστε την παραγωγή που προορίζεται για να σκοτώσει τα αδέλφια σας, τις γυναίκες και τα παιδιά σας.

Στρατιώτες! Παύσατε πυρ, κατεβάστε τα όπλα σας! Αδελφωθείτε υπεράνω των τεχνητών συνόρων του καπιταλισμού. Ενωθείτε πάνω στο διεθνές ταξικό μέτωπο.

Ζήτω η συναδέλφωση όλων των θυμάτων της εκμετάλλευσης!

Κάτω ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος!

Ζήτω η παγκόσμια κομμουνιστική επανάσταση!

Ιούνιος 1944

Πρώτη Δημοσίευση: Bulletin international de discussion de la gauche communiste italienne, June 1944, no. 6.

Πηγή: Philippe Bourrinet, The ‘Bordigist’ Current (1919-1999) – Italy, France, Belgium, σ. 261-279. http://www.left-dis.nl/uk/gci/

Τρέχουσα πηγή: https://engymo.wordpress.com/


[1] Απόφαση που υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 1941 μεταξύ των Συμμάχων και προσδιόριζε τους μεταπολεμικούς τους στόχους. (Σ.τ.Μ.)

[2] Ο προκάτοχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). (Σ.τ.Μ.)

[3] Η συνθήκη ειρήνης που τερμάτισε επισήμως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία υπεγράφη στις 28 Ιουνίου 1919 μεταξύ των νικητριών δυνάμεων της Αντάντ (Αγγλία, Γαλλία) και τη Γερμανική Αυτοκρατορία. (Σ.τ.Μ.)

[4] Τον Μάρτιο του 1944 οι απεργίες που ξέσπασαν στη Βόρειο Ιταλία οδήγησαν στην πτώση του Μουσολίνι και στην κήρυξη ανακωχής της Ιταλίας. Αυτό ήταν το πρώτο και το μοναδικό σοβαρό ρήγμα που προκάλεσε η ευρωπαϊκή εργατική τάξη στον δεύτερο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. (Σ.τ.Μ.)

[5] Η προσφώνηση αναφέρεται στους ξένους εργάτες των χωρών που βρίσκονταν υπό κατοχή και είχαν επιστρατευθεί για να δουλέψουν στη Γερμανία. (Σ.τ.Μ.)

[6] Αναφορά στο μεγάλο κύμα απεργιών και καταλήψεων εργοστασίων που συντάραξε τη Γαλλία και αφομοιώθηκε από την κυβέρνηση «Λαϊκού Μετώπου». (Σ.τ.Μ.)

[7] Αναφορά στο «καθεστώς του Βισύ», δηλαδή τη γαλλική κυβέρνηση που συμμάχησε με τις δυνάμεις κατοχής της Γερμανίας από τον Ιούλιο του 1940 έως τον Αύγουστο του 1944. Πρόεδρος της γαλλικής δωσίλογης κυβέρνησης ήταν ο στρατηγός Πεταίν και πρωθυπουργός ο πολιτικός Λαβάλ. (Σ.τ.Μ.)

[8] Ο συνασπισμός που δημιουργήθηκε μεταξύ του αγγλικού και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην Αλγερία, με τη συμμετοχή του στρατηγού Ντε Γκωλ, για τη διακυβέρνηση της Γαλλίας μετά την «απελευθέρωσή» της. (Σ.τ.Μ.)

[9] Γενική ονομασία των αντεπαναστατικών στρατευμάτων που πολέμησαν κατά της Οκτωβριανής Επανάστασης και του μπολσεβίκικου καθεστώτος στη Ρωσία. (Σ.τ.Μ.)

[10] Σύντομη ονομασία οργάνωση της ιταλικής και της γαλλικής Κομμουνιστικής Αριστεράς (Γαλλική Φράξια της Κομμουνιστικής Αριστεράς). (Σ.τ.Μ.)

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: