ΣΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

war_by_zombpunkΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF

 

Το κείμενο αυτό κυκλοφόρησε υπό την μορφή προκήρυξης από τους συντρόφους μας στην Βρετανία.

Σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της τελευταίας φονικής επιδρομής του κράτους του Ισραήλ στην Γάζα. Οι διαδηλωτές διάκεινται από ανθρωπιστικά αισθήματα, τα οποία οπωσδήποτε τους τιμούν. Το κράτος του Ισραήλ διεξάγει έναν ασύμμετρο εκδικητικό πόλεμο. Η Χαμάς μπορεί να έχει προκαλέσει τον πόλεμο εκτοξεύοντας 2.000 ρουκέτες κατά ισραηλινών πόλεων, αλλά οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν φθάσει στον στόχο τους. Στην πραγματικότητα έχουν σκοτώσει μόνο δύο Ισραηλινούς πολίτες, εκ των οποίων ο ένας είναι Βεδουίνος (δηλαδή Άραβας). Ως απάντηση πάνω από χίλιοι άμαχοι, στους οποίους περιλαμβάνονται και 400 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στα αντίποινα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Γάζα.

Αυτή είναι η τρίτη τέτοιου είδους επιδρομή στην αποκλεισμένη Γάζα τα τελευταία επτά χρόνια. Και αυτήν την φορά ο προπαγανδιστικός μηχανισμός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δεν μπορεί να αποκρύψει την αλήθεια. Ισχυρίζεται ότι οι στοχευμένες θέσεις ήταν μονάχα χώροι αποθήκευσης ρουκετών. Τα αγόρια που σκοτώθηκαν στην παραλία καθώς έπαιζαν ποδόσφαιρο διαψεύδουν οικτρά αυτόν τον ισχυρισμό. Ισχυρίστηκε ότι τα σχολεία του ΟΗΕ αποτελούν ασφαλή καταφύγια, στα οποία μπορούν να προσφύγουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι. Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη βομβαρδίσει τρία από αυτά. Στην πραγματικότητα η κατατρομοκράτηση του τοπικού πληθυσμού αποτελεί κατεξοχήν γνώρισμα του σύγχρονου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Εάν τα αντιτιθέμενα εθνικιστικά συμφέροντα μπορούν να προκαλέσουν ποταμούς αίματος μεταξύ των λαών, αυτό ενδυναμώνει την επιτυχία της υπόθεσής τους. Είναι μια άλλη μορφή καπιταλιστικού ταξικού πολέμου που διχάζει τους εργαζόμενους μεταξύ τους.

Και δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι η Χαμάς τρομοκρατεί από το 2006 τον δικό της λαό. Δεν έχει σκοτώσει μονάχα υποστηρικτές της Φατάχ, αλλά έχει φροντίσει ώστε στα Κατεχόμενα να μην υπάρξει καμία ανεξάρτητη ταξική εργατική φωνή κατά του πολέμου. Το ίδιο σχεδόν συμβαίνει και στο Ισραήλ. Σε αυτό το υποτιθέμενο δημοκρατικό κράτος η κρατική τρομοκρατία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Μεταξύ αυτών που διαδηλώνουν κατά του πολέμου βρίσκονται και πολλοί ισραηλινοί πολίτες, τόσο Άραβες όσο και Εβραίοι. Αυτοί έχουν υποστεί τρομοκρατικές επιθέσεις από τον Σύνδεσμο Εβραϊκής Άμυνας (ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί από τον ΟΗΕ τρομοκρατική οργάνωση από το 2001) με την ενεργό υποστήριξη της αστυνομίας.

Οι διαδηλώσεις για τις σφαγές αθώων στην Γάζα τυπικά επιτρέπονται μεν, αλλά ο εθνικισμός δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να αμφισβητηθεί. Η Χαμάς ξεκίνησε τις επιθέσεις με ρουκέτες επειδή είναι «στριμωγμένη». Τα ‘χει σπάσει με τους χρηματοδότες της στην Συρία και το Ιράν και με την Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Το τελικό πλήγμα ήταν γι’ αυτήν η πτώση του Μόρσι. Ύστερα από αυτό δεν έχασε μόνο τον κύριο χρηματοδότη της εντός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αλλά και ο αποκλεισμός της Γάζας έχει ενισχυθεί από τον Αλ Σίσι. Βρίσκεται σε τέτοια απελπιστική κατάσταση ώστε επέστρεψε σε μια συμμαχία με την Φατάχ, η οποία ελέγχει την Δυτική Όχθη (η απάντηση του Ισραήλ ήταν να συλλάβει τους μαχητές της Χαμάς στην Δυτική Όχθη), ενώ ο υποσιτισμός και οι αρρώστιες στην Γάζα βρίσκονται σε έξαρση.

Η Χαμάς (Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης) ξεκίνησε ως μη πολιτικό σκέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Γάζα. Νομιμοποιήθηκε (και βοηθήθηκε) από το Ισραήλ για να διασπάσει την PLO το 1973. Ωστόσο, κατά την διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα, το 1987, διασπάστηκε η ίδια προκειμένου ένα τμήμα της να λάβει μέρος στην αντίσταση. Το έργο της κοινωνικής πρόνοιας που ανέπτυξε προηγουμένως (απέναντι στην χτυπητή διαφθορά της Φατάχ) της επέτρεψε να κερδίσει τις εκλογές του 2006. Το κράτος του Ισραήλ χρησιμοποιεί έκτοτε την «ισλαμική απειλή» της Χαμάς για να δικαιολογεί την πραγματοποίηση περισσότερων εποικισμών και την συνεχιζόμενη άρνησή της να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις. Και όσο περισσότερο βομβαρδίσει και σφάζει, τόσο περισσότερους «τρομοκράτες» δημιουργεί. Όποτε δε η Χαμάς επιδεικνύει αδυναμία, ακόμη πιο ακραίες ισλαμικές ομάδες, όπως η ισλαμιστική «Τζιχάντ» και η τοπική έκδοση του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Ανατολικής Μεσογείου, περιμένουν για να αναλάβουν δράση. Είναι μια ιστορία χωρίς τέλος που εκτυλίσσεται μέσα στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού παιχνιδιού.

Η λύση; Δεν είναι βραχυπρόθεσμη αλλά βρίσκεται στα χέρια της παγκόσμιας εργατικής τάξης. Εμείς δεν υποστηρίζουμε ως λύση την δημιουργία ενός ή δύο κρατών, αλλά την κατάργηση όλων των κρατών, όλων των συνόρων και όλων των εθνικισμών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα στον καπιταλισμό. Όπως γράφαμε και το 2002:

«Καθώς μαίνεται ο πόλεμος όλοι κάνουν έκκληση για ειρήνη, και ειδικά οι καπιταλιστές, που μπορούν να προσφέρουν μονάχα περισσότερο πόλεμο. Ο ιμπεριαλισμός καταφέρνει να πραγματοποιεί τις βλέψεις του στον βαθμό που μπορεί να κινητοποιεί με το μέρος του τους εργάτες και να τους κρατά σιωπηλούς, απομονωμένους και φοβισμένους. (βλ. leftcom.org)

Ο τερματισμός αυτής της σύγκρουσης βρίσκεται στα χέρια της παγκόσμιας εργατικής τάξης και δεν εξαρτάται μόνο από τους εργάτες στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Εμείς έχουμε επιλέξει συνειδητά να οργανωθούμε για να παλέψουμε κατά του εθνικισμού και των πολεμικών παιχνιδιών της άρχουσας τάξης σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1914 ο Λένιν θεωρείτο τρελός όταν κάλεσε τους εργάτες να ‘μετατρέψουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε εμφύλιο ταξικό πόλεμο’, αλλά οι Ρώσοι και άλλοι εργάτες το έκαναν από το 1917 και μετά. Ανάγκασαν τους καπιταλιστές να τερματίσουν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά δεν κατάφεραν να αποτελειώσουν το σύστημα που προκαλεί τον πόλεμο. Οι καπιταλιστικές αντιφάσεις θέτουν ακόμη αυτήν την διττή προοπτική όπως και πριν από 100 χρόνια: Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα. Ή θα φτιάξουμε μια κοινωνία στην οποία θα ικανοποιούνται οι ανθρώπινες ανάγκες ή θα έχουμε μεγαλύτερο χάος και σφαγές. Γι’ αυτό εμείς αποσκοπούμε να συνεισφέρουμε στην δημιουργία μιας διεθνούς πολιτικής οργάνωσης που θα μπορέσει να ενώσει όλους τους εργάτες στον αγώνα για την ανατροπή αυτού του φονικού συστήματος. Ελάτε μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα».

 

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

 

Κομμουνιστική Εργατική Οργάνωση (CWO)

Οργάνωση της Διεθνιστικής Κομμουνιστικής Τάσης στην Βρετανία

http://www.leftcom.org/en

 

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: