ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ή ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ;

Το παρακάτω κείμενο  δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 1923 στo έντυπο Der Arbeitslose, όργανο των Επιτροπών Δράσης της Γερμανίας, που δημιουργήθηκαν από το KAPD (Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Γερμανίας) στο Βερολίνο.

boucemissaireΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF

Για όλα φταίνε οι Εβραίοι! Αυτή η διαπόμπευση, όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε, μας τριβελίζει τα αυτιά. Οι Εβραίοι φταίνε για τον πόλεμο, για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, για την κατάληψη του Ρουρ, για την αύξηση των τιμών στα καταναλωτικά αγαθά, για την ανεργία, για τη διαφθορά των εργατικών κομμάτων και των συνδικάτων. Με λίγα λόγια, για κάθε κακοτυχία, για οποιαδήποτε αναποδιά, ξέρουμε σε ποιον να καταλογίσουμε την υπαιτιότητα: στον Εβραίο. Αν κάποιος γλιστρήσει και σπάσει το πόδι του, κανένα πρόβλημα, ο Εβραίος είναι ο φταίχτης! Παλαιότερα υπήρχε μια πολιτική ομάδα στην Γερμανία, κατά τα άλλα ασήμαντη, η οποία για να μπορέσει να κρύψει την ανοησία της έκανε τους Εβραίους αποδιοπομπαίους τράγους. Και σήμερα;

Δυστυχώς, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτός ο ανόητος συλλογισμός έχει ριζώσει βαθιά μέσα στην εργατική τάξη. Η εθνικιστική αποβλάκωση των νέων στα σχολεία και των μεγαλυτέρων εργατικών γενεών κατά τη διάρκεια του πολέμου και της επανάστασης έχει ανοίξει τον δρόμο. Οι εργατικές οργανώσεις έχουν παραβλέψει αυτό το πρόβλημα σε τέτοιο βαθμό ώστε, άθελά τους, έχουν ευνοήσει τη συγκεκριμένη προπαγάνδα. Έτσι, σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μιας φυλετικής διαπάλης. Οι κατάλληλες οργανώσεις έχουν ήδη συσταθεί: οι εθνικοσοσιαλιστές στη νότια Γερμανία και το Γερμανικό Λαϊκό Κόμμα της Ελευθερίας στη Βόρεια Γερμανία. Και οι επικείμενοι κίνδυνοι δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους Εβραίους. Θα πρέπει να αναμένουμε όχι μόνο πογκρόμ κατά των Εβραίων αλλά και την υποδούλωση των εργατών στα συμφέροντα του Κεφαλαίου. Μα το Κεφάλαιο είναι φυσικά οι Εβραίοι, απαντούν οι εκπρόσωποι των παραπάνω κομμάτων, προβάλλοντας ως απόδειξη τους ανέργους. Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα! Σίγουρα υπάρχουν και Εβραίοι καπιταλιστές, αλλά το κεφάλαιο που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα βρίσκεται στα χέρια κυρίων όπως ο Στίνες [Stinnes], ο Τίσεν [Thyssen] και ο Κρουπ [Krupp], που και οι τρεις τους ισχυρίζονται ότι είναι τάχα «χριστιανοί». Αλλά αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Ο αγώνας μας δεν θα πρέπει να στραφεί κατά συγκεκριμένων προσώπων αλλά ενάντια σε μια ολόκληρη τάξη∙ δεν θα πρέπει να στραφεί κατά συγκεκριμένων ανθρώπων που αποτελούν μέλη αυτής της τάξης, αλλά ενάντια στο οικονομικό και κρατικό σύστημα που διαχειρίζονται. Το διακύβευμα του αγώνα μας δεν είναι η ζωή αυτών των συγκεκριμένων προσώπων, αλλά ο μετασχηματισμός των μέσων παραγωγής, η μετατροπή της ιδιωτικής ιδιοκτησίας σε συλλογική. Ως εκ τούτου λίγη σημασία έχει για μας αν ο καπιταλιστής είναι Χριστιανός ή Εβραίος. Ο εχθρός μας είναι το Κεφάλαιο και όχι αυτός που πιστεύει στη μια ή την άλλη θρησκεία ή ανήκει στη μια ή την άλλη φυλή.

katalogos_1

Εργάτες, ανοίξτε τα μάτια σας! Θέλουν να σας εμβολιάσουν με τον ιό του πογκρόμ κατά των Εβραίων∙ μ’ αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά θέλουν να σας αποπροσανατολίσουν από τον πραγματικό σας εχθρό [το Κεφάλαιο], στρέφοντας την προσοχή σας αλλού.[1] Μην αφεθείτε να σας παραπλανήσουν. Δεν έχει σημασία για μας η φυλή. Ανήκουμε όλοι στο ίδιο ανθρώπινο είδος, είμαστε Γερμανοί, Σλάβοι, Λατίνοι, Μογγόλοι ή Σημίτες. Στον καθένα μας κυλάει το ίδιο κόκκινο αίμα που μας καθιστά αδέλφια. Επιπλέον, ως εργάτες, δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να είμαστε λαϊκιστές. Τα δεινά μας, κάτω από ταυτόσημες συνθήκες, είναι ακριβώς τα ίδια, ανεξαρτήτως φυλής ή εθνικότητας, και μόνο δρώντας συλλογικά μπορούμε να απελευθερωθούμε. Επίσης, μην ξεγελιέστε, μην αφήνετε να σας κοροϊδεύουν. Εχθρός σας δεν είναι ο Εβραίος αλλά το Κεφάλαιο. Δεν πρόκειται για φυλετική αλλά για ταξική πάλη, η οποία ανοίγει το δρόμο για την ελευθερία και για την έξοδο από την αθλιότητα.

 

Der Arbeitslose, όργανο των Επιτροπών Δράσης της Γερμανίας, Νο 1, σελ. 4,  Μάιος 1923, Βερολίνο. Οι Επιτροπές αυτές δημιουργήθηκαν από το KAPD (Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Γερμανίας) στο Βερολίνο.

Τίτλος πρωτοτύπου: Rassenkampf oder Klassenkampf?

Η μετάφραση έγινε από τη γαλλική μετάφραση του πρωτότυπου γερμανικού κειμένου.

Πηγή: http://pantopolis.over-blog.com/2016/11/un-texte-du-kapd-mouvement-de-chomeurs-1923-sur-la-pretendue-lutte-de-races.reactions-a-ce-texte.html

 

[1] Ελεύθερη απόδοση της παρακάτω πρότασης στα γαλλικά: «Οn veut seulement vous détourner de vos objectifs, en usant de la méthode qui consiste à crier : Au voleur !». (Σ.τ.Μ.)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: